dinsdag, februari 28, 2006

Op weg naar Vladivostok?

Je had mijn bochtenwerk eens moeten zien... maar ben niet tegen de vlakte gegaan. En ik heb zelfs auto's voorbij gestoken. 12 km gelopen in ongeveer 1 uur - traag tempo met 3 x een intensieve loop van 5 minuten. Tijdens de loop even gedacht om die intensieve stukken te laten vallen, maar dan uiteindelijk toch maar doorgezet.

Maar 't was koud, koud, koud. Sneeuw die door de wind recht in 't gezicht terecht kwam. Elke pas die je zette, hoorde je de verse sneeuw kraken. Dat was vermoeiend. Ik dacht even dat ik in "Man bijt hond" zat. De tocht door Siberië. Ik had juist voor het vertrekken een stukje reportage uit die tocht gezien. Wat moeten die mensen afzien. Na 1 uur lopen in de sneeuw was ik al bekaf en bevrozen. Ik had wel geen berenmuts op.

Morgen eens zien hoe de spieren dit hebben verteerd. De laatste keer dat ik echt in de sneeuw heb gelopen was in de 10 k. van Gaston Roelants. Ik heb dan 2 weken niet meer kunnen trainen. Door het verkrampt lopen in de sneeuw (om niet te vallen zeker?) had ik enorme pijn in de nek (als ik me niet vergis ter hoogte van de atlas - dat was een quizvraag in 1 jaar gratis dit weekend). Spuit(je) in de nek met cortisone was de oplossing... Dat zal zich wel niet elke keer voordoen zeker.

maandag, februari 27, 2006

Nog 13 weken

Dit is dan de persoon waardoor ik toch heb besloten in het voorjaar een marathon te lopen...

Ik heb hem wel onherkenbaar proberen te maken maar den bril is precies niet donker genoeg uitgevallen.

Bedankt Danny. Je hebt dat goed gedaan. Zie maar dat je er ook bent in Luxemburg. Maar het zal dan wel niet voor te lopen zijn zeker.

De link naar je hobbyclub marcheert nu terug:
http://www.dekookvrienden.be/site.htm

Gisteren een duurloop gedaan van 18 km, langs de vaart gelopen. De wind had hier op deze lange rechte stukken vaak vrij spel. Soms had ik de indruk dat hij van alle kanten kwam. Maar 't is het enige parcours dat ik ken in de omgeving dat vrij vlak is. Maar toch geen geklaag of gezaag: 't ging goed.

Tijdens het lopen den Antonio tegengekomen, een ex-loper die nu blijkbaar wielertoerist is geworden. Vroeger, dat moet al zeker een tiental jaar geleden zijn, liepen we samen in de Challenge Brabant Wallon. Dat waren gezellige joggings van 10 tot 15 km doorheen Waals Brabant, meestal op onverhard parcours. Het was een korte maar gezellige babbel.

Programma voor deze week:

Maandag: rustdag
Dinsdag: 60 min incl. 3 x 5 min in Z3 Z4
Woensdag: 40 min. in Z1 - Z2
Donderdag: 60 min. in Z2
Vrijdag: Zwemmen (geen aquajog want dat ken ik nie)
Zaterdag: 50 min. in Z1 - Z2
Zondag: 20 km.

vrijdag, februari 24, 2006

Raf Coppens


Vandaag heb ik niet de mogelijkheid gehad om enkele kilometers te doen.

We hadden kaarten voor de show van Raf Coppens in de Zuiderkroon in Antwerpen.
Heel heel goe. Plat van 't lachen. Ik zou zeggen een aanrader, maar het was het laatste optreden van de reeks.

Ook de Zuiderkroon is een zeer aangename zaal. Niet te groot en overal goede plaatsen.

Zowel de shows van Raf Coppens ( http://rafcoppensfansite.skynetblogs.be/) als de programmatie in de Zuiderkroon ( http://www.zuiderkroon.be/ ) zullen we vanaf nu verder in de gaten houden.

Na dit optreden kon de gebruikelijke drink niet ontbreken. Een goe bolleke van 't vat.

Alvorens huiswaarts te keren werd er dan nog een late en veel te calorierijke maaltijd verorberd (ook een klassieker).

Om 4 uur thuis geraakt. Morgen zal er meer dan waarschijnlijk in de late namiddag gelopen worden.

donderdag, februari 23, 2006

24 uur...

Er zitten te weinig uren in deze dag. 't zal ne "nachtloop" worden maar ik gaan wel mijn geplande kilometers doen.

't zal wel beteren zeker...

woensdag, februari 22, 2006

Vermoeiende dag

Gisteren 4 km gelopen met mijn nieuwe schoenen. Normaal moet dat dan vanzelf gaan. Je zweeft dan een beetje. Het zijn meer de schoenen die lopen en jij moet ze maar volgen. Maar gisteren was dat helemaal niet het geval. Het ging niet en 't lag niet aan de schoenen. Vandaag stramme spieren dus nu maar een dag rusten.

Het komt dan nog goed uit want 't was een hectische dag. Liters koffie naar binnen gegoten (ook nie goe bezig).

Morgen beter.

maandag, februari 20, 2006

Rustdag of toch maar niet?

Slecht weer. Maar morgen geven ze slechter. Dus vandaag dan maar de loopschoenen aangetrokken en de rustdag verplaatst naar later. De 15,2 km van gisteren zijn toch goed verteerd. Op het programma stond een korte loop van 8 km. 't was toch koud, koude wind en regen. En ook nog de handschoenen vergeten. Het was doorzetten en soms denken aan de blogs waar er over het lopen op een loopband wordt gesproken.

Ik zou het aantal kilometers per week naar boven moeten krijgen.
Volgende week start ik met het volgen van een 12 weken trainingsschema voor de marathon.
Ik twijfel nog tussen een schema met 6 of 5 trainingen. Met 6 trainingen zou mijn weektotaal onmiddellijk al op 75 km komen. Dit is een vrij sterke stijging tov wat ik momenteel loop (50 km). Volgens het boekske zeker af te raden. Maar volg ik altijd het boekske? Als de benen goed zijn, waarom zou ik het dan niet proberen? We zullen wel zien.

zondag, februari 19, 2006

Nachtmarathon van Luxemburg

Het is gebeurd. Mijn planning is aangepast. De nachtmarathon in Luxemburg op 27 mei staat nu op 't programma.

Volgens mij nog juist voldoende tijd om deze voor te bereiden. Er mag wel niet veel "mislopen". Ik kon niet wachten tot in oktober.

Er zullen momenten zijn van twijfel en afzien maar ook momenten om van te genieten zeker. Waarom zouden we het anders doen? - Een vraag die me dikwijks door collega's wordt gesteld.

Mijn 15,2 km van vandaag (ja nog maar 15,2 km ...) heb ik tegen vrij lage hartslag gelopen (< 145). Het ging vlot. Nu nog 97 dagen om te komen tot de 42,195 kilometer.

zaterdag, februari 18, 2006

Nieuwe loopschoenen

Zoals elk weekend heb ik vandaag langs de vaart gelopen (geen dode eenden of zwanen gezien). 8 km in de regen. 't viel wel mee. Zolang de regen niet met bakken uit de lucht valt, heb ik er geen problemen mee.

Vandaag ook nieuwe loopschoenen gekocht. Elke keer dat ik aan een voorbereiding van een marathon begin, koop ik nieuwe schoenen waar ik dan ook de wedstrijd mee loop.

Ik heb steeds twee paar schoenen van een verschillend merk in gebruik. Voor het lopen, wissel ik deze af. Ik heb eens gelezen dat de belasting op de spieren hierdoor anders is omdat deze van schoen tot schoen verschilt. Of dit effectief waar is, weet ik niet. Je voelt wel een verschil bij het lopen.

Morgen staat er 15 km op 't programma. Dat zal nog wel met de oude schoenen zijn.

vrijdag, februari 17, 2006

Danny neemt het woord...

Ondanks de rustdag van gisteren, ging het vandaag ook niet zo denderend. Ik kwam met moeite vooruit... 7,5 km afgewerkt.

Vandaag heb ik ook een beetje last gehad van keelpijn. Toch geen verkoudheid op komst? Ik heb mijn vitaminetabletten maar al bovengehaald.

Mijn buurman Danny heeft tevens zijn bezorgdheid geuit over mijn geplande marathon in Eindhoven. Hij vindt oktober helemaal niet het geschikte tijdstip. Vorig jaar zijn er in juli, augustus en zelfs september in de wijk waar we wonen nogal onverwachte feestjes en barbeques gehouden die er soms "wild" aan toe gingen (zoals in het dierenbos op Q Music) en deze duurden dan ook tot in de vroege uurtjes. Die feestjes kropen meer in de kleren dan een lange duurloop van 30 km. (Danny : ik wou hier een link leggen naar de website van de kookvrienden maar daar zijn blijkbaar problemen mee).

Hij vreest blijkbaar dan deze marathon een negatief effect zou kunnen hebben op deze onverwachte zomerse festiviteiten.

Omdat ik over de mening van iemand die met kennis van zaken spreekt toch meestal even nadenk, ben ik op het idee gekomen om misschien in het voorjaar ook een marathon te lopen. Zo kan het effect van die feestjes eens gemeten worden op de loopprestatie. In het voorjaar heb ik immers geen "last" van dergelijke festiviteiten.

Ik ga zondag eens uitzoeken of ik dit kan inpassen. Een marathon heb ik al op 't oog... (gevonden op de blog van Koen).

Omdat de goesting naar het lopen en vooral de lange duurlopen voor het moment moeilijk in te tomen is, ga ik er meer dan waarschijnlijk voor gaan.

donderdag, februari 16, 2006

rustdag


Vandaag een rustdag ingebouwd ipv morgen. Geen goesting om vandaag te lopen.

Morgen zal ik de draad wel weer oppikken.

Is 't bijna carnaval?

woensdag, februari 15, 2006

Stresserende dag

Ik dacht dat een korte training hier een goede remedie zou zijn. Meestal is dat ook wel zo. Behalve vandaag. Na 2 à 3 km had ik vrij zware benen. Ik heb wel mijn vooropgestelde kilometers (7,5 km) afgewerkt maar 't ging niet vanzelf. Zelfs de lichte regenval kon me er niet toe aanzetten wat sneller te lopen. Morgen beter. 't dan een rustdag.

dinsdag, februari 14, 2006

Waar blijft de wind?

Goede (lichte) intervaltraining achter te rug, een loopje van 8,3 km. Ik had, na het weerbericht gehoord te hebben, veel wind verwacht. Maar dit viel echter nog goed mee. Zouden ze zich voor morgen ook niet vergist hebben? Weer of geen weer, ik doe mijn kilometers.

De afgelopen 4 weken liep ik per week een totaal aan kilometers bij elkaar dat ligt tussen de 30 à 40 km. Dat voelt goed. De vooruitgang in de conditie is merkbaar. Deze week zouden het er 45 moeten worden.

We beginnen scherp te staan.

maandag, februari 13, 2006

zondag, februari 12, 2006

Ochtendloop

De streek waar ik woon is vrij heuvelachtig (ik zal in de toekomst trachten te zorgen voor meer foto's. Momenteel zit ik in een verhuis en alles is nog goed ingepakt, er zijn maar 24 u in een dag, veel te weinig...).

Deze heuvels geven me problemen bij trainingen op lage harstslag of op snelheid. Het enige vlak parcours in de buurt is langs de vaart Halle - Tubize - Clabecq. Omdat ik gedurende de week enkel 's avonds kan lopen, is dit geen echte optie. Het is dan onverlicht en niet echt aangenaam om te lopen.

Dit betekent dat ik, de weekends uitgezonderd, steeds min of meer een heuveltraining doe. Ik train dan op hartslag. Ik vermoed dat dit ten koste gaat van de snelheid. Voor een marathon waarschijnlijk minder belangrijk zeker. Ik zal dit eens verder moeten uitzoeken.

Deze morgen vroeg uit bed voor een ochtendloop langs de vaart van 8 km tegen een lage hartslag (gemiddeld 134). Goede ervaring. De smaak naar meer is er. Nu opletten dat ik niet te snel opbouw. Vorig jaar heb ik problemen gehad met veel te hoge CPK waarden in het bloed. Vrijdag zou ik deze opnieuw willen laten testen.

Ochtendpols vandaag was 57. (vorige week zondag 59).

Het programma voor volgende week:

maandag: rustdag
dinsdag: 8 km - 50%-80% van max. HS - interval
woensdag: 6 km - 50% - 70% van max HS
donderdag: 6 km - 50% - 60% van max HS
vrijdag: rustdag
zaterdag: 6 km - 50% - 60% van max HS
zondag: 14 km - 50% - 70% van max HS

Nog te weinig kilometers naar mijn goesting maar de weg naar Eindhoven is nog ver.

zaterdag, februari 11, 2006

Eten en drinken

Na de korte uitspatting van donderdagavond, heb ik vrijdag vooral mijn smaakpapillen getest...

Ingevolge onvoorziene omstandigheden, ben ik "verplicht" geweest om tweemaal op restaurant te gaan.

Bij dergelijke gelegenheden heb ik veel te weinig karakter om enkel te kijken naar de voedingswaarde van wat je binnenspeelt. Ook wat het drinken betreft, kan ik het moeilijk bij een watertje houden.

Tussen deze twee uitgebreide maaltijden door, heb ik toch de moed gehad om mijn loopschoenen aan te trekken voor een loopje van 6 kilometer. Waarschijnlijk te weinig om de schade van 's middags te herstellen maar beter iets dan niets.

Ondanks de copieuze maaltijd van 's middags, liep ik vlot en met een goed gevoel.

Nu ben ik juist terug van eveneens 6 kilometer. In tegenstelling tot gisteren, liep het langs geen meter (maar dit is niet echt te verwonderen zeker).

Ik heb me voorgenomen om het volgende week toch iets rustiger aan te doen. Ik bedoel dan meer kilometers en minder eten en drinken.

donderdag, februari 09, 2006

Rustdag

Vandaag rustdag. Het was nodig. Zouden we van deze nood geen deugd maken en... efkes aan de leffe zitten? Ook een vrij hectische dag gehad, om vlug te vergeten.

Zoals verwacht lag tijdens de training van gisteren mijn hartslag boven het "geplande" maximum van 125. Gemiddeld bedroeg deze 132, met "pieken" tot 140 bij het oplopen van de heuvel.

Ik heb nog nooit zo traag gelopen (6,47 min. per km) en had de indruk dat ik gedurende de hele tijd aan het inlopen was. In het verleden misschien te weinig afwisseling ingebouwd in mijn loopschema?

Deze traagheid zal wel zijn nut hebben zeker?

Tot 10 miles van Antwerpen ga ik het opgestelde programma zo strict mogelijk trachten te volgen. Als het dan een flop wordt kan ik het steeds op het schema steken...

Santé.

woensdag, februari 08, 2006

Hilly run

Momenteel volg ik een loopschema bekomen via de Polar website. Vandaag staat er een "hilly run" op het programma. Ik zou dat vertalen als een heuvelloop.

Het enige probleem is dat ik deze loop dien te volbrengen in een zone van 50% - 70% van mijn maximale hartslag (= 179).

Nu weet ik niet over welke soort "hills" ze spreken of waar deze liggen, maar de heuveljes in de Vlaamse Ardennen geraak ik zeker niet op tegen een hartslag van 125.

Om mijn hartslag in deze zones te houden, zal ik al snelwandelend naar boven moeten stappen en zo rap mogelijk naar beneden moeten lopen.

Allez we zullen eens gaan proberen. Ik voorzie wel een tweede hartslagzone. Gedurende 40 minuten een piepende polar aanhoren is een beetje van 't goede teveel (ja Luc, ik heb nog geen iPod).

Avondtraining

Het is iets over middernacht dat ik mijn training beëindig. Eigenlijk veel te laat.

Het positieve was wel dat het lopen zeer vlot ging. Dit gaf een goed gevoel. Morgenvroeg zal dit wel anders zijn na een korte nachtrust. Mijn collega's zijn gewaarschuwd (ik heb op het werk eigenlijk te veel reclame gemaakt over die blog - ook weinigen die geloven dat ik dit ga volhouden).

De geplande intervaltraining werd eigenlijk een vrij stevige tempoloop van 11 km. Door het slechte weer en de hevige wind vond ik het moeilijk om in een lage hartslag te lopen. Dan maar alles geven. Het resultaat op de spieren zullen we morgen wel voelen.

maandag, februari 06, 2006

En nu eens een foto proberen...

Vandaag stond er niet echt iets op het programma. Dus even tijd om nog een beetje aan de blog te "werken". De ruwbouw stond er snel, nu nog een beetje verfijnen.

Na een beetje zwoegen, toch een foto erop gekregen. Eens je weet hoe het werkt, is het vrij eenvoudig. Maar het begin...

De training van gisteren is niet in de kleren blijven hangen. Misschien dat ik seffens dan toch nog even de loopschoenen aantrek om een beetje los te lopen.

Deze week gaan we de volgende kilometers proberen af te leggen:

  • dinsdag: interval 50 min. / 10 km
  • woensdag: heuvelloop - 40 min.
  • vrijdag: rustig - 30 min. / 6 km
  • zaterdag : rustig - 30 min. / 6 km
  • zondag: rustig - 50 min. / 10 km

Voor de eerste keer dat ik een trainingschema volg bekomen via de Polar website. We zullen eens zien wat dat geeft.

zondag, februari 05, 2006

Eerste "lange" duurloop sinds maanden

Dat deed nog eens deugd. Na een zeer slecht 2005 (geen enkele wedstrijd gelopen), ben ik 2006 veel beter begonnen. Het gemis aan lange duurlopen werd steeds groter. Vandaag dan toch een 13 km gedaan in een vrij traag tempo (HS onder de 140 gehouden). 13 km, nog ver verwijderd van de echt lange duurlopen uit het verleden maar toch. Opbouwen is de boodschap.

Het doel van dit jaar is een marathon lopen in het najaar. Hier heb ik mijn oog laten vallen op deze van Eindhoven. De specifieke voorbereiden start ik 12 weken voor de marathon.

Omdat dit alles nog ver weg is, concentreren we ons dus maar eerst op het voorjaar. Een beetje snelheid opdoen in de 10 miles van Antwerpen bijvoorbeeld. Een wedstrijd die ik niet meer gelopen is sinds het parcours werd aangepast, nu toch al 3 à4 jaar geleden dacht ik.

Op mijn programma staan 4 à 5 trainingen per week. Nu nog zorgen dat we dit volhouden.

Morgen is het rustdag.